Päkiän alueen kipu
Päkiän alueen kipu (metatarsalgia) on monelle seisomatyöläiselle ja paljon liikkuvalle tuttu asia. Päkiään kohdistuu suuri osa kehomme painosta ollessamme jalkojen päällä. Sinänsä päkiän alueen kiputilat eivät ole vaarallisia, mutta pahimmillaan ne ovat ikävä riesa. Olemmehan luotuja olemaan jalkojemme päällä.
Jalkaterä muodostuu kymmenien pienten luiden palapelistä. Jalkaterän kaaret - pitkittäinen ja poikittainen- ovat kuin mestarillisia insinöörityön taidonnäytteitä. Kuormituksen jakautuminen supinaatiosta pronaatioon kävellessämme on kehomme luontainen iskunvaimennus, ja siitä syystä esimerkiksi ylipronaation diagnosointi seisoma-asennossa antaa helposti väärän kuvan jalan terveydestä. Luista palapeliä pitävät kasassa erilaiset pehmytkukudosrakenteet, kuten nivelsiteet ja lihakset.
Päkiäkivun syitä
Yksi yleinen päkiän alueen vaiva on Mortonin neurooma, jossa jalkapöydän luiden välissä kulkeva hermo ärsyyntyy. Kipu paikallistuu suunnilleen keskelle päkiää, ja tuntuu kuin sukka olisi rutussa. Säteilyoireina voi ilmetä varpaiden puutumista ja pistelyä. Päkiän alla olevan rasvapatjan muutokset saattavat myös olla kipujen aiheuttaja. Varsinkin ikääntyessä rasvapatja ohenee, jolloin iskunvaimennus heikkenee ja rasitusta kohdistuu syvemmälle päkiään. Päkiässä ukkovarpaan puolella sijaitsevat sesamluut ja niihin kohdistuva poikkeuksellinen kuormitus voi niin ikään tuntua kipuna päkiän alueella.
Koska päkiään kohdistuu suuri kuorma kehomme painosta ollessamme jalkojen päällä, jo pienikin ylipaino voi olla riskitekijä päkiän alueen kipuihin. Loogista on myös, että runsasta iskuttavaa liikuntaa harrastavilla riski päkiän alueen kipuihin on suurempi kuin vähemmän liikkuvilla. Toisaalta pelkästään huonot jalkineet voivat aiheuttaa kipuja päkiään. Varpaille ahtaat jalkineet sekä erityisesti korkokengät ovat päkiälle myrkkyä. Myös tietyt työasennot, kuten kyykyssä pitkään oleminen, aiheuttavat päkiän alueelle runsasta venytystä sekä painetta.
Iän myötä jalan luontaiset kaaret madaltuvat. Madaltuessaan päkiän seudun rakenteet ahtautuvat, ja jalan biomekaniikka muuttuu kuormittavammaksi. Jalkaterän ja nilkan liikkuvuus vaikuttaa ratkaisevasti mm. kävelyn biomekaniikkaan ja kuormituksen optimaaliseen jakautumiseen. Eikä sovi unohtaa polven ja lonkan linjauksia, koska lopulta kuormitus “valuu” alaspäin jalkaan ja päkiän seudulle.
Päkiäkivun hoito
Akuutissa päkiän alueen kivussa tärkeintä on rasituksen välttäminen. Fysioterapiassa lähdetään tutkimaan jalkaa kokonaisvaltaisesti ja pyritään näin löytämään syitä kivuille. Asiakkaan liikuntatottumukset, jalkineet, kävelyn biomekaniikka sekä työnkuva antavat fysioterapeutille tärkeää tietoa tutkimusvaiheessa. Jalan alueen lihasten vahvistaminen on tärkeää, jotta alueelle kohdistuva rasitus ei ylitä lihasten sietokykyä. Tärkeää on jalkapohjan, akilesjänteen ja ylipäätään nilkan ja jalkaterän lihasten riittävä elastisuus, mitä voidaan parantaa manuaalisen käsittelyn keinoin. Fysioterapeutin pakeille kannattaakin hakeutua mahdollisimman pian, jotta kivuttomampi ja liikkuvampi arki saa jatkua.