Lonkan alueen kipuja

Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.

Lonkan alueen kipuja

Posted by admin at 20.23 aika 11.2.2012

Share:


Lonkan alueen kipuja

Lonkan  alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.

Troganter bursan tulehdus

Troganter bursan tulehdus eli lonkan isosarvennoisen limapussin tulehdus. Tämä on hyvin yleinen limapussin tulehdus ikääntyneillä naisilla. Sitä tavataan myöskin nuoremmilla naisilla ja miehilläkin. Kipu matkii usein isiashermon tulehdusta, joka säteilee usein pitkin jalan ulkosivua pitkin. Pääasiallisena oireena on kipu ja aristus lonkan ulkosivulla ja pakaran seudussa. Jalassa voi olla pettämisen tunnetta kivun takia. Kipu voi olla voimakasta  vihlovaa, jomottavaa kipua, joka pahenee rasituksessa. Aamulla yleensä liikkeelle lähtiessä tuntuu voimakkaammin ja tuikkii ikävästi. Tyypillistä limapussin tulehdukselle on, että ei anna nukkua kipeällä puolen kyljellään. Porraskävelyssä antaa kipua ja istualtaan ylös noustessa. Lonkan alueella ison sarvennoisen alueelta löytyy painellen aristava kohta. Lisäksi pakaralihakset ovat kireät tunnustellen.

Syitä löytyy useitakin ja monesti useampi ongelma yhdessä ärsyttää ison sarvennoisen limapussin. Syitä on usein pakaran alueen heikentyneet lihakset,  reiden takaosien lihasten kiristyminen,  heikentyneet reiden lihakset, liika harjoittelu yhdistettynä väärään tekniikkaan, jalkaterän ylipronaatio, polven virheasento, kireä suolisäärluuside (ITB-side), lonkkanivelen ongelmat lisäävät lihasjännitystä …Ei pidä myöskään unohtaa erilaisissa kaatumisissa ja kontaktilajeissa troganterin seutuun tulevista iskuista johtuva tulehdus tai vamma.  Eli ei siis ole ihme jos lonkka kipuilee.

Erotusdiagnostisesti pitää pois sulkea isiashermon tulehdus, selän liikehäiriöt, lonkan alueen vaivat ja lonkan alueen lihasten trigger –ongelmat, myöskin pakaran alueen lihasten kiinnittymiskohtien ärsytykset ja muut limapussiongelmat pakaran alueella. Tämä vaati tutkivalta lääkäriltä, osteopaatilta ja fysioterapeutilta hyvää anatomian tuntemusta, eri testien hallitsemista ja kokemusta ongelmien selvittämiseksi. Nesteilevä limapussi näkyy hyvin ultraääni tutkimuksessa ja magneetikuvassa, joilla voidaan varmistaa ongelmatilanteessa oikea diagnoosi.

Hoitoina kotona voidaan käyttää kiristyneiden lihasten venyttely ja heikkojen lihasten vahvistamista. Kotihoitona kylmää troganterin seudussa ja tulehduskipulääkkeitä voi kokeilla. Rasituksen välttäminen kuten juoksu, hiihto ja lenkkeily.  Käy kuitenkin tutkituttamassa ammattilaisella mistä vaiva johtuu, että ei turhaan pahenna ongelmaa ja pitkitä paranemista. Kroonistuessa limapussista saa kiusallisen ja pitkittyneen vaivan.

Lääkärissä on yleinen hoitokeino kortisoni injektio pistos sekä erilaiset tulehduskipulääkkeet. Hoitolaitoksessa kartoitetaan kireiden- ja heikkojen lihasten tila. Kireiden ja heikentyneiden lihasten hoitamiseen annetaan kotiohjeet.  Lisäksi hoitoina voidaan käyttää laseria ja sähköjä yhdistettynä, myös ultraäänestä on saatu hyviä tuloksi. Myös eri valon aallonpituudet on tutkitusti tehokkaita hoitokeinoja limapussivaivoihin. Krooninen tulehdus on usein hidas parantumaan.  Harvoin kuitenkin joudutaan turvautumaan kalkkeutuneen limapussin leikkaukseen.

Other Posts
Selkäkipu
November 13, 2012
Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne…
Read More
Välilevyn pullistuma
February 27, 2013
Välilevyn pullistuma on yllättävänkin yleinen. Jopa 25 prosentilla 40 - 50-vuotiaista voidaan löytää lannerangan magneettikuvissa välilevyn pullistumia oireettomilla henkilöillä. On tutkittu, että noin 40% selkäkivuista olisi välilevyn aiheuttamia kipuiluja. Kaikki välilevyn kipuilut ei näy magneettikuvissakaan. Välilevyn mikrovaurioiden oletetaan olevan selkäkipujen aiheuttajana myöskin.
Read More
Kantapään kivut
February 11, 2012
Kantapään alue kipeytyykin helposti rasituksessa. Liian hyvin muotoiltu kenkä kantapäästä saattaa aiheuttaa kantapään kivun sisäreunalta tai kantapään alta. Kipu voi olla terävää, kuumottavaa ja jomottavaa. Usein liikkeelle lähtiessä on voimakkain kipu. Pahemmissa tilanteissä voi olla päkiän alla tunnottomuutta tai tunnetta, että sukka on rytyssä.
Read More
Lonkan alueen kipuja
February 11, 2012
Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.
Read More
Jalkaterän kivut
February 11, 2014
Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.
Read More
Pakaran lihaksen kipu
February 11, 2014
Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi. Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila. Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-, ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”. Kipualueet yleensä pakaran alue ja heijastuu reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.
Read More
SI –nivelen ongelmat
February 11, 2016
SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä. Oireet muistuttavat usein issias -hermon kipuja.
Read More
Polvikivut
February 11, 2015
Polvikivusta kärsii elämänsä aikana lähes jokainen ihminen. Kipua voi aiheuttaa useat tekijät. Usein kipuja luonnehditaan pakottaviksi, jomottaviksi ja vihloviksi.
Read More
Ahdas olkanivel
April 26, 2019
Pinneoiretilalla tarkoitetaan tilaa jossa kiertäjäkalvosin puristuu tai hankaa akromionia ja/ tai korakoakromiaalista ligamenttia vasten.
Read More
Alaselkäkipu, Multifideistä johtuva
January 17, 2018
Alaselkäkivut voivat olla seurausta selkärangan pienten lihasten kivusta eli multifideistä. Multifidit lähtevät nikaman okahaarakkeesta ja kiinnittyvät alla olevaan nikaman sivuhaarakkeisiin.
Read More
Lonkankoukistajat -pitkittyneen selkäkivun syynä
September 3, 2018
Lonkankoukistajat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
Read More
Olkapään alueen kivut
March 6, 2018
Olkapääalueen kiputilat säteilevät usein käsivarteen, kämmeneen ja sormiin (ks. kuva). Kipu tuntuu olkapään etu- tai takaosassa, lapaluun alueella, hauis- tai ojentajalihaksessa ja voi aiheuttaa käsivarren, kämmenen ja sormien pistelyä tai puutumista. Kipu voi olla terävää, tylppää, polttavaa tai tuntua särkynä. Syynä tällaiseen kipuun ovat useimmiten olkapäätä stabiloivat ja sen liikettä kontrolloivat lihakset.
Read More
Keskiselänkipu
October 2, 2017
Keskiselänkivuista kärsii erittäin moni työssäkäyvä ihminen. Useat työasennot aikaansaavat staattisen jännityksen keskiselän alueelle.
Read More
Alaselkäkipu - aiheuttajana nelikulmainen lannelihas
October 28, 2018
Erittäin monet selkäkivuista kärsivät ovat törmänneet lihasperäiseen selkäkipuun. Selässä on useita lihaksia jotka voivat ylirasittua tai niiden triggerit eli kipupisteet aktivoituvat. Lihas alkaa usein oirehtia pitkän staatisen työn seurauksena tai äkillisen noston tai vaikka kaatumisen seurauksena. Lihasjumiin vaikuttaa monet tekijät.
Read More
Nilkan ulkosyrjän kivut
October 12, 2016
Read More
Nilkan kivut - akillesjänne
July 1, 2019
Read More
Piriformis syndrooma
May 20, 2017
Read More
Polven ulkosyrjän kipu - IT-kalvon hankausvaiva
March 16, 2016
Read More
Polven ulkosyrjän kipu - popliteus lihas
March 21, 2016
Read More
Polven nivelrikko eli polviartroosi
November 1, 2016
Read More
Purentalihaksista johtuva pääkipu
July 20, 2016
Read More
Rannekanavan ahtauma
September 16, 2015
Rannekanavan ongelma on erittäin yleinen vaiva toistotyötä tekevillä työntekijöillä. Ranteen nivelien liikkuvuuden heikentyminen lisää rannekanavan ahtautumista.
Read More
Selkäydinkanavan ahtauma
November 28, 2014
Read More
Olkapäävaivat
March 27, 2020
Read More
Lihasperäinen niskakipu
February 1, 2020
Read More
Tenniskyynärpää
March 28, 2020
Read More
Etummaisen sahalihaksen kiputilat
May 15, 2019
Read More
Juoksijan pohkeet
April 25, 2020
Read More
Penikkatauti eli säären lihasaitio-oireyhtymä
May 29, 2020
Read More
Yläraajan säteilyoireet
June 25, 2020
Read More
Urheilijan lihashuolto
August 29, 2020
Read More
Hyppääjän polvi
September 23, 2020
Read More
Lonkkakivut
October 28, 2020
Read More
Lonkan nivelrikko
November 30, 2020
Read More
Päkiän alueen kipu
February 10, 2021
Read More
Alaselkäkipu
March 29, 2021
Read More