Polven nivelrikko eli polviartroosi

Posted by admin at 9.13 aika 1.11.2016

Share:


Polviartroosin eli nivelrikkon kehittymiseen vaikuttavat useat tekijät, joista tärkeimpiä on ikä, polvien rasitus, seisomatyö, ylipaino ja perinnöllinen taipumus. Myös polviin kohdistuvat vanhat vammat lisäävät artroosin muodostumista. Myös erilaiset tulehdukselliset syyt ovat mukana vaikuttamassa polviartroosin muodostumiseen.

Vaivan alkuvaiheessa kuormitus aiheuttaa polvikipua. Myöhemmin kipua tulee aina polviniveltä liikuttaessa ja rasittaessa. Lopuksi kipua voi olla levossakin. Kipu voi rajoittaa alaraajan normaalia käyttöä. Porraskävelyssä alaspäin kulkeminen aiheuttaa helpommin kipuilua polvinivelessä. Kipu sijoittuu yleensä polven alueelle, mutta ajoittain kivut voivat tuntua laajemmallakin alueella. Tyypillistä alkuvaiheessa on ns. liikkeelle lähtö kipu, joka voi ilmetä esim. pitkään paikallaan istumisen jälkeen tai aamulla ylösnoustessa.

Taudin alkuvaiheessai rgt –kuvissa ei välttämättä näy mitään poikkeavaa. Myöhemmässä vaiheessa alkaa nivelrako pienentyä ja tulla nivelen reuna-alueelle reunakerrostumia ja tiettyjen kohtien terävöitymistä jotka näkyvät rgt-kuvissa. Polveen saattaa myös kerääntyä nestettä varsinkin rasittaessa polvea. Niveleen voi tulla myöskin virheasentoja rustopinnan madaltumisen myötä.  Taudin alkuvaiheessa polven tähystyksessä voi näkyä hapsuuntumista rustopinnoissa ja loppuvaiheessa voi olla jopa rustopinnan vaurio luurakenteeseen asti.

Nivelrikon alkuvaiheessa täytyy ruveta tekemään jotakin polven hyväksi. Jos emme tee mitään ensimmäisten oireiden alkaessa, polvinivelissä nivelkivut yleensä vain pahenevat ajan myötä. Tästä on seurauksena pahimmillaan polven nivelrikko ja virheasento. Polviartroosin alkuvaiheessa kipujen hoitaminen vähemmäksi on helppoa. Parhaimmillaan saadaan jopa hoidoilla estettyä nivelrikon eteneminen. Hoidata siis alkavatkin polvikivut ajoissa pois.

Asiakkaan omatoimisia hoitotoimenpiteitä on rasituksen vähentäminen, tulehduskipulääkkeet ja kylmän käyttö. Jotkut ovat saaneet joistakin luontaistuotteista lievitystä nivelvaivoissa. Neopreeniset tuet koetaan hyödylliseksi polven ympärillä niiden lämmittävän vaikutuksen myötä.

Asiakkaan tullessa hoitoon tarkistetaan virheasennot ja alaraajojen oikea käyttö rasituksessa. Tarvittaessa voidaan käyttää ohjaavia pohjallisia. Osteopaattisilla hoitomenetelmillä pyritään saamaan polven toiminta normalisoitua ja liian kireiden lihasten rentouttaminen turhan rasituksen vähentämiseksi. Opetetaan oikea liikeketjun käyttö alaraajoissa ja oikea lihasten aktivoituminen. Akupunktiolla on saatu myöskin hyviä hoitotuloksia kipujen lieventymisessä, aineenvaihdunnan paranemista polven alueella ja lihasten rentoutumista. MSF –kuntoutuksella saadaan nopeitakin kivunlievityksiä alkavissa rustovaurioissa ja polven turvotuksen vähentymistä. MSF-kuntoutuksessa yhdistyy sähkön ja  valon eri taajuuksien korjaava vaikutus solutasolla. Myös ultraääni-, magneettikenttä- ja laser hoidoilla on saatu tutkimusten mukaan hyviä myönteisiä vaikutuksia nivelkipujen hoidoissa.  Kokemuksen mukaan hoidoilla voidaan jatkaa nivelen kivutonta käyttöikää vuosilla ja jopa parhaimmassa tapauksessa siirtää tai vältyä polvileikkaukselta.

Syytä pahemmissa vaivoissa on aina kääntyä lääkärin puheille, jossa voidaan arvioida eri kuvantamis menetelmin polvinivelen kunto ja tarkemmin kivun aiheuttaja. Kipuja voidaan koittaa lievittää erilaisilla lääkkeillä ja kortisoni injektiolla. Joillakin lääkkeillä on saatu hyviä myönteisiä vaikutuksia alkavissa nivelvaivoissa.

Valitettavasti kaikista nykyisin olevista hoitomuodoista voi olla lääkäreilläkin puutteellista tietoa hoitomuodon vaikuttavuudesta. Syynä siihen on huono tiedottaminen lääkäreille laitevalmistajilta ja maahantuojilta sekä heikko tutkimusten esilletuominen hoidon vaikuttavuudesta.

Myöskin fysioterapeutin osaaminen ja ammattitaito on hoidon kannalta tärkeä.  Tässäkin mielessä fysioterapeutin lisäkouluttautuminen onkin ensiarvoisen tärkeää paremman hoitotuloksen saamiseksi.