Rannekanavan ahtauma

Posted by admin at 10.49 aika 16.9.2015

Share:


Rannekanava oireyhtymä eli canali carpalis syntyy, kun ranteen koukistaja jänteet ja medianus hermo eli keskihermo joutuvat pinteeseen ranteen poikkisiteessä (retinaculum).  Ranteen koukistaja lihakset, ranteen peukalon puoleinen koukistaja (m.flexor carpi radialis), ranteen pikkusormen puoleinen koukistaja (m. flexor carpi ulnaris), pitkä kämmen lihas (m. palmaris longus), sormien pinnallinen koukistaja (m. flexor digitorum superficial), sormien syvä koukistaja (m. flexor digitorum profundus) ja peukalon pitkä koukistajalihas (m. flexor pollicis longus), muuttuvat hiukan ennen rannekanavaa, ranteen poikkisidettä jänteiksi, jotka kiinnittyvät ranteen sekä sormien luihin. Keskihermo mukailee olkavarressa pitkälti olkavaltimon linjaa aina kyynärtaipeeseen asti. Kyynärtaipeesta rannekanavaan keskihermo kulkee keskellä kyynärvartta. 

Keskihermon eli medianus hermon ihotunto alue kulkee peukalon sisäsyrjällä, etu - ja keskisormella ja nimettömän sormen sisäsyrjällä. Näillä alueilla voi olla tuntopuutoksia, pistelyä ja kihelmöintiä. Ranteen ja kämmenen alueella voi esiintyä kipua. Kipu voi joskus säteillä rannekanavan takia jopa hartiaan asti. Hermon kipusäteily usein sekoitetaan kaularanka oireisiin ja hartiakipuun.  Testatessa kämmenen tuntoja  havaitaan, ettei tunto ole aina alentunut kämmenestä vaikka testi antaakin kipua ja kihelmöintiä kämmeneen.  Rannekanava oireyhtymää, voi esiintyä trauman seurauksena (esim. värttinäluun murtuma), yksipuolisen ja voimakkaan rasituksen myötä (esim. hierojat, leipurit, autonkuljettajat, kutojat), myös tärinä ja ranteen keskiasennosta poikkeava työasento voi altistaa oireiden kehittymiselle. Tutkimuksissa on esiintynyt myös väittämä, että näyttöpäätteellä työskentely voisi vaikuttaa oireiston syntyyn.  Rannekanava oireyhtymää esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Myös ranteen nivelien muutokset voivat ahtauttaa rannekanavaa. Jotkut ihmiset nukkuessaan pitävät ranteitaan koukussa ja aamulla voi olla oireita tai jopa herätä kämmenien puutumiseen.  Joillakin kyynärvarren lihaksien ja sidekudoksien (faskian) kireys voi ahdistaa keskihermoa pidemmältä matkalta ja oireilla siten rannekanavassa. Testaten tämä saattaa antaa positiivisen näytön rannekanava oireyhtymästä. Paljon käsillä työskentelevillä on usein kyynärvarren lihakset kireällä, joten hoidossa on syytä tarkistaa myös lihas- ja kalvokireydet.

Hoitona rannekanava oireyhtymään yleensä suositellaan konservatiivista hoitolinjaa. Yölastalla pyritään rauhoittamaan ranne, jotta ranteeseen saataisiin neutraali asento ja pinnetila ranteen poikkisiteessä saataisiin ajan kanssa helpottamaan. Tämä ei kuitenkaan ole nopein hoitokeino. Fysioterapeutti pystyy hoitamaan lihas- ja kalvokireydet manuaalisella käsittelyllä. Ranteen nivelien ja kapselien liikkuvuus pitää aina palauttaa ranteeseen, jotta turhat liikehäiriöt ja jännitykset nivelkapselista saadaan laukaistua. Mahdolliset hermon ja jänteen tulehdukset voidaan nopeasti rauhoittaa laitehoidoilla rannekanavasta. Kotihoitona voi kokeilla kylmää rauhoittamaan tulehdusta ranteessa. Toisaalta lämpö voi rentouttaa lihaksia kyynärvarren alueelta. Ranteen rasitusta kannattaa välttää ja pyrkiä saamaan ranne ns. neutraaliin asentoon eli samanlaiseen kuin käden/ranteen roikkuessa vapaasti kehon sivulla. Hoitojen avulla rannekanava oireisto helpottuu nopeasti.  Vain harvoissa tapauksissa rannekanavan ahtaumia on niin vaikea, että  on turvauduttava leikkaushoitoon.